România este, practic, invitată să-și prelungească viața energiei pe cărbune, dată fiind situația din Ucraina, declară Laurențiu Ciurel, fostul director al Termocentralei Rovinari și al Complexului Energetic Oltenia.
”Țările apropiate au fost invitate să amâne închiderea pentru a ajuta Ucraina cu energie” declară Ciurel, în condițiile în care ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a discutat cu oficialii de la Bruxelles pe tema amânării închiderii CEO.
Fostul șef din energie spune că premise sunt să fie amânată închiderea, însă nu mai sunt angajați care să muncească în cariere și termocentrale.
Laurențiu Ciurel declară că închiderea mineritului ar trebui amânată, nu cu 2-3 ani, ci până la epuizarea rezervei de cărbune.
”Este una dintre cel mai puțin poluante energii, cea pe cărbune. Dacă ar exista o tehnologi, care să limiteze spulberarea de pe gropile de cenușă, aproape că nu ar fi poluantă” afirmă fostul șef al CEO, care crede că și ”povestea cu CO2-ul” o să dispară în câteva luni.
Dacă n-ar mai plăti certificate de la carbon, Complexul Energetic Oltenia ar deveni foarte rentabil, mai spune Laurențiu Ciurel, amintind că, pe vremea când el era manager, obținea profituri de sute de milioane de euro pe an.
”Problema a fost când a apărut afacerea cu certificatele de CO2, pe care se fac averi colosale” declară fostul șef din CEO.