În afară de personajul Dracula și zona mirifică a Transilvaniei, pe care chiar regele Charles a promovat-o de multe ori, înainte să acceadă tron, englezii apreciază plajele noastre fine și Delta Dunării.
Delta Dunării oferă priveliști uimitoare, mâncare și băutură ieftină, dar și o faună diversificată. România are 244 de kilometri de coastă, iar nisipul este la fel de fin ca în Caraibe, spune jurnalista Heidi Fuller-Love de la The Telegraph. Autoarea a vizitat România la început de iunie și a rămas plăcut impresionată de ce a găsit la noi, în cel mai mare oraș-port al țării, Constanța, unde a închiriat o mașină și s-a plimbat în multe locuri.
„Peisajul, la început, nu a fost decât inspirator: câmpuri de grâu aparent nesfârșite, punctate de sate monotone din epoca sovietică. Lângă Sarichol, însă, imediat după ce o broască țestoasă mi-a trecut în cale, peisajul s-a schimbat brusc. În loc de lanuri de grâu, drumul era mărginit de copaci înalți, acoperiți cu cuiburi de berze; blocurile urâte au fost înlocuite cu case cu un etaj, cu acoperișuri de paie ale căror fațade – vopsite în roz pudrat, verde fistic și roșu mac – priveau spre grădinile de cabane plantate cu ceapă, pepeni, roșii și trandafiri. Poate că decizia mea de a încerca o vacanță la plajă într-o țară cunoscută pentru Dracula și Dacia nu a fost total greșită”, și-a spus, în primă fază, jurnalista.
Ea a remarcat că românii sunt foarte mândri de proprietățile lor, iar țara noastră este acum pe primul loc în lume în ceea ce privește proprietate privată – 96% dintre oameni dețin proprietăți. Cazarea a fost 100 de euro pe noapte, bani care includeau micul dejun și prânzul, iar cea mai bună dintre toate a fost piscina mare, cu vedere panoramică asupra unui afluent al Dunării plin de nuferi.
„La prânz, căutând adăpost de căldură, am savurat gustări ieftine ca chipsuri și sticle de bere Ursus rece ca gheața la una dintre cele două cantine din spatele plajei. Farfuriile pline de „crap la grătar” (crap prăjit pane) au costat 45 de lei – aproximativ 7,50 lire sterline – iar felul meu preferat de mâncare, pui de baltă (pulpe de broască crocante în sos de usturoi) a fost și mai ieftin, la 35 de lei (6 lire sterline)”, a continuat Heidi Fuller-Love.
În cele mai călduroase zile s-a răcorit în excursii cu barca, iar, într-o după-amiază, a mers să viziteze vechea pescărie a Gârlei și Pădurea Letea, unde caii sălbatici trăiesc de secole. La un alt restaurant din Sfântu Gheorghe a descoperit platourile cu midii proaspete gătite în vin alb, care costau 8 lire sterline.
După o săptămână în Delta Dunării, s-a întors Constanța, unde s-a oprit să mănânce de prânz.