RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

Dolce Vita Ballroom

Evenimente

RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

Cel mai mare producător român de băuturi critică decizia „legării dopului de sticlă”

Cel mai mare producător român de băuturi, Romaqua Group, critică dur reglementările impuse producătorilor privind menținerea dopurilor atașate de sticle și utilizarea a minimum 25% PET reciclat, dar și modul de implementare a sistemului de garanție-returnare, comparat de companie cu “un Nordis/Caritas al deșeurilor”. De asemenea, suita de aplicații fiscale „e-” a ANAF este criticată pentru că, în opinia companiei, pleacă de la premisa că toți contribuabilii vor să încalce legea.

„Noile norme UE privind dopurile și PET-ul reciclat sunt unele dintre cele mai „inteligente” idei răsărite din „puțul gândirii”, spune revoltat Radu Lăzăroiu, directorul general al Romaqua, într-o discuție cu profit.ro.

„Era o caricatură care descria ce face SUA în domeniul inteligenței artificiale (Chat Gpt), China (Deep Seek), iar UE leagă dopul de sticlă, cam acolo suntem. Revenind la tonul serios, ideile acestea nu știu cât de eficiente sunt. Dopul legat de flacon a făcut ca toată munca de mai bine de 10 ani, în sensul reducerii greutății flacoanelor și dopurilor, să fie anulată, deoarece a trebuit mărită greutatea dopurilor pentru a le „lega” de flacon”, arată Lăzăroiu.

Proiect prost implementat

El critică și noile reglementări privind PET-ul reciclat, apreciind că, de fapt, întregul proiect Green Deal a fost prost implementat, fără să se țină cont că cetățeanul va plăti costurile mari ale acestui concept, care consumă resursele și dezavantajează din punct de vedere concurențial jucătorii europeni la nivel mondial.

„În ceea ce privește rPET-ul, mi se pare o prostie că reciclarea de PET prin recristalizare (ca și cum s-ar face PET-ul din nou) nu este recunoscută de EFSA-UE (siguranța alimentară comunitară) ca sigură, în condițiile în care FDA-SUA, siguranța alimentară federală, recunoaște procedeul ca unul sigur din punct de vedere alimentar. Este recunoscută doar reciclarea mecanică (așa-zișii fulgi), care poate avea un procent greu de controlat de materiale plastice contaminante – mă refer la PVC, și care în flaconul cu acest gen de rPET poate da disruptori hormonali. Nu am înțeles niciodată de ce nu folosim rPET în industria textilă sau auto, iar în industria alimentară să folosim PET virgin care nu are niciun risc, pentru că ne gândim la economie circulară? Dar economia circulară este cea care include toate sectoarele economice, așa fiind și normal, și atunci circularitatea se face la nivelul economiei Uniunii”, arată Lăzăroiu.

Romaqua, lider pe piața apelor minerale naturale

Anul 2024 a fost unul bun pentru Romaqua, grupul înregistrând o cifră de afaceri de 1,8 miliarde lei, față de 1,1 miliarde lei în 2023. De asemenea, Romaqua a lansat un program de investiții de aproximativ 40 de milioane de euro, în noi linii de îmbuteliere, hale de producție și depozite.

Grupul se menține lider pe piața apelor minerale naturale și în top 3 la băuturi răcoritoare și bere. În 2025, Romaqua va continua planul de investiții început anul trecut, cu surse proprii, și estimează că piața va rămâne la nivelul de anul trecut.

„Există o singură provocare (pentru Romaqua în 2025, n.r.), și anume statul român, prin ideile mărețe pe care le are. (…) SGR-ul este o idee foarte bună, dar foarte prost implementată, care practic a „atins” toate lucrurile rele pe care noi le-am pus în discuție înainte de începerea lui, doar din evaluarea legislației care a stat la baza lui, dar și din modul de lucru cu ei, extraordinar de netransparent și susceptibil de fraudă, pare un Nordis/Caritas al deșeurilor (mai ales că se vehiculează mărirea garanției, după ce tarifele au fost mărite cu aproximativ 50%). Amintesc și seria de „e-…”, serie care face ca prezumția de nevinovăție garantată în Constituție să nu fie valabilă în plan fiscal”, afirmă reprezentantul Romaqua.

Romaqua are circa 2.000 de angajați, repartizați în 7 fabrici, în localitățile Borsec, București, Bușteni, Sebeș și Stânceni. Compania este lider pe piața apelor minerale naturale cu brandul Borsec și pe piața băuturilor răcoritoare plate cu Giusto Natura. De asemenea, Albacher deține un loc fruntaș pe piața berii, alte mărci proprii fiind Aquatique, Stânceni și Dorfer.

Articole similare:

Ultima oră:

Alte articole:

Evenimente recomandate:

„One Step to Infinity. Brâncuși – UNESCO 2024”

Este ziua în care operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu vor fi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Plasare produse:

INFINIT HITS: