În acest articol, vorbim despre lentilele de contact și cum să le alegi corect. Îți spunem care sunt tipurile de lentile de contact, care sunt avantajele și dezavantajele acestora, cum să le îngrijești corespunzător, pentru a te asigura că îți păstrezi ochii sănătoși.
Ce sunt lentilele de contact?
Lentilele de contact sunt lentile subțiri, din plastic, care corectează problemele de vedere atunci când sunt purtate direct pe cornee (suprafața frontală a ochiului). Acest aspect le diferențiază de ochelari, care sunt purtați la o distanță ușoară de ochi. Atunci când sunt purtate pentru a corecta vederea, lentilele de contact funcționează prin îndoirea luminii în momentul în care aceasta intră în ochi. Lumina atinge apoi retina ochiului exact în locul potrivit pentru a produce imagini clare și precise. Ochelarii funcționează pe același principiu, ambele tipuri de lentile se adresează erorilor de refracție din ochi care împiedică focalizarea corectă a luminii.
Lentilele de contact rămân pe ochi prin aderența la pelicula lacrimală (stratul de lichid de pe ochi care îl menține umed și protejat). Datorită acestei aderențe delicate, dar strânse, lentilele se mișcă în mod natural cu ochii și nu se vor disloca atunci când clipești.
Diferitele tipuri de lentile de contact
Tipul de lentile de contact pe care medicul oftalmolog îl prescrie depinde de nevoile vizuale și medicale ale pacientului. Nu uita că poți beneficia de un test de ochi gratuit la Lensa.
Lentile de contact moi
Lentilele de contact moi sunt subțiri și flexibile, astfel încât se mulează cu ușurință pe forma ochiului. Lentilele de contact moi au devenit disponibile pentru prima dată în America în anii 1970 și de atunci au ajuns să ocupe locul de frunte în lumea lentilelor de contact: 90% dintre persoanele care poartă lentile de contact folosesc lentile moi. Lentilele de contact moi sunt excelente pentru a reține umiditatea și a lăsa oxigenul să pătrundă în ochi. În general, sunt considerate cel mai confortabil tip de lentile de contact.
Lentile de contact rigide permeabile la gaz
Lentilele de contact rigide permeabile la gaz sunt lentile de contact „dure”. Cu toate acestea, ele lasă totuși oxigenul să treacă prin structura lor, astfel încât ochii să poată respira. Acest tip de lentile poate oferi o corecție mai clară a vederii. În schimb, este nevoie de ceva timp pentru ca purtătorul să se obișnuiască cu aceste lentile, de aceea multe persoane consideră aceste lentile mai puțin confortabile decât lentilele moi, cel puțin la început.
Lentile de contact sclerale
Sunt lentile de contact rigide care se extind pe o porțiune mai largă a ochiului, pentru a acoperi sclera (partea albă a ochiului). De obicei, sunt prescrise pentru a ajuta problemele de vedere cauzate de anomaliile corneei.
Lentile de contact hibride
Lentilele de contact hibride combină beneficiile lentilelor moi și ale celor rigide: prezintă o zonă rigidă în centru și o parte moale în jurul acesteia. Lentilele hibride necesită o potrivire foarte precisă și tind să coste mai mult decât alte tipuri de lentile de contact (1).
Cele mai populare lentile de contact sunt cele lunare, vezi gama de lentile de contact lunare de la Lensa.ro (de exemplu lentilele de contact lunare Air Optix plus HydraGlyde, 6 lentile/cutie).
Din ce sunt făcute lentilele de contact?
Majoritatea lentilelor de contact sunt fabricate din diferite tipuri de polimeri. Lentilele moi sunt fabricate din hidrogeluri, care sunt materiale plastice care încorporează apă în designul lor, pentru o hidratare suplimentară. În ultimii ani, din ce în ce mai multe lentile de contact moi sunt fabricate din hidrogeluri de silicon. Lentilele din hidrogel de silicon permit chiar mai mult oxigen în ochi decât hidrogelurile obișnuite și, de asemenea, se deshidratează mai puțin atunci când sunt purtate pentru durate mai lungi. Sunt considerate a fi cele mai avansate lentile moi disponibile. În ceea ce privește lentilele rigide, acestea sunt, de asemenea, fabricate din plastic, doar că este un tip mai rigid (1).
Sunt lentilele de contact mai bune decât ochelarii?
Lentilele de contact au multe avantaje față de ochelari. Lentilele de contact pot:
- să se miște împreună cu ochiul, pentru a corecta vederea într-un mod care pare natural;
- să schimbe imaginea de sine;
- să ofere o vedere periferică (laterală) excelentă atunci când ești activ. Acest lucru poate ajuta persoanele care au locuri de muncă solicitante din punct de vedere fizic sau care practică sporturi.
Lentilele de contact pot fi mai bune decât ochelarii dacă aceste beneficii contează pentru tine. Este esențial să discuți cu un medic oftalmolog înainte de a lua o decizie. Acesta te poate ajuta să decizi ce este potrivit pentru tine, în funcție de preferințele tale, de sănătatea ochilor și de stilul de viață.
Cine nu ar trebui să poarte lentile de contact?
Deși lentilele de contact au multe beneficii, este posibil să nu fie potrivite pentru tine dacă:
- ai boala ochiului uscat;
- te confrunți cu infecții oculare recurente;
- ai alergii severe;
- petreci mult timp în zone cu praf sau vapori;
- nu poți curăța și îngriji corespunzător lentilele de contact.
Care sunt dezavantajele lentilelor de contact?
Lentilele de contact îi ajută pe mulți oameni, dar necesită o atenție și o îngrijire suplimentară. Persoanele care poartă lentile de contact trebuie să:
- curețe cu grijă lentilele de contact și carcasa conform instrucțiunilor;
- facă controale oculare mai frecvente;
- învețe cum să introducă și să scoată lentilele de contact;
- fie atente la semnele de complicații.
Complicații ale purtării lentilelor de contact
Lentilele de contact sunt dispozitive medicale. La fel ca toate dispozitivele medicale, acestea comportă anumite riscuri. Purtarea lentilelor de contact poate crește riscul de apariție a următoarelor complicații:
- cheratită microbiană: este o infecție rară, dar gravă a corneei. Se poate întâmpla dacă lași lentilele de contact mai mult timp decât este prescris sau dacă nu le cureți suficient de bine. Un tratament prompt poate ajuta la recuperare, dar, în cazuri extreme, infecția poate provoca orbire sau poate necesita un transplant de cornee.
- abraziune corneană: este o zgârietură pe cornee care se poate vindeca de la sine în câteva zile. În cazuri mai grave, germenii pot pătrunde în partea deteriorată și pot duce la urgențe precum ulcerele corneene.
- ochiul roșu acut: se poate întâmpla dacă dormi cu lentile de contact care nu sunt prescrise pentru a fi purtate peste noapte sau dacă nu le înlocuiești atât de des cât este necesar.
- conjunctivita papilară gigantică: este o afecțiune care provoacă roșeață, iritație și umflături pe partea interioară a pleoapei. De asemenea, se pot forma mici umflături. Pentru a trata această afecțiune, trebuie să nu mai porți lentilele de contact timp de câteva săptămâni. De asemenea, este posibil să ai nevoie de picături sau unguente pentru ochi. În unele cazuri, trebuie să limitezi perioada de timp în care porți lentilele de contact sau să schimbi tipul acestora. Utilizarea soluțiilor pentru lentile de contact fără conservanți poate fi, de asemenea, de ajutor.
Cum pot purta în siguranță lentile de contact?
Iată cum poți reduce riscul de complicații cauzate de lentilele de contact:
- spală-te pe mâini: alege un săpun care nu conține loțiuni, uleiuri sau parfumuri. Aceste săpunuri pot lăsa o peliculă pe mâini, care se poate transfera pe lentilele de contact și poate irita ochii.
- curață lentilele de contact și husa de depozitare: este esențial să urmezi cu strictețe instrucțiunile producătorului pentru a evita infecțiile grave. Nu folosi niciodată apă sau salivă pentru a curăța lentilele de contact sau husa. Aceste substanțe conțin germeni. Folosește numai soluție de curățare a lentilelor de contact.
- ține apa departe de lentilele de contact: chiar dacă pare curată, apa poate conține germeni microscopici care pot provoca infecții oculare. Nu purta lentilele de contact în timp ce înoți, faci baie sau folosești o cadă cu hidromasaj.
- scoate lentilele de contact înainte de culcare: persoanele care poartă lentile de contact peste noapte se confruntă cu un risc mai mare de infecții oculare.
- respectă programul de înlocuire a lentilelor de contact și a trusei (2).
Articolul a fost realizat în baza informațiilor preluate din:
(1) Warby Parker, „Types of contact lenses and how they work”: https://www.warbyparker.com/learn/types-of-contact-lenses
(2) Cleveland Clinic, „Contacts”: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10737-contacts