În ultimii trei ani, costul vieții în România a crescut cu peste 40%, cel mai afectat fiind sectorul alimentar. Cu 100 de lei, românii reușesc acum să cumpere doar un kilogram de carne și câteva legume, problema principală fiind scumpirea legumelor chiar și în plin sezon, arată antena3.ro.
Datele oficiale arată o scumpire de 6% la legume în ultimele șase luni, dar românii resimt o creștere de 10-15%. Cartofii s-au scumpit cu 13%. Carnea de porc și de vită nu sunt nici ele ieftine, cu creșteri de preț de 6% și respectiv 7% în ultimul an. Aceste creșteri vin după o majorare de peste 20% la alimente în 2022, continuând să crească lunar de atunci.
Un studiu Reveal Marketing Research arată că peste jumătate dintre români se așteaptă la o criză economică în 2024, cu inflația drept cauză principală. Luna iulie aduce un nou val de scumpiri, inclusiv creșterea accizei la carburanți. De la 1 iulie, prețul benzinei și motorinei a crescut, șoferii plătind mai mult cu câteva zeci de lei pentru un plin. Aceasta este a doua etapă de creștere a accizei din acest an, prima fiind la 1 ianuarie 2024, când benzina s-a scumpit cu 0,29 lei/l și motorina cu 0,26 lei/l. Scumpirea carburanților poate genera scumpiri în lanț, în special la alimente, din cauza transportului rutier predominant în România.
Creșterea prețurilor alimentare și nealimentare pune presiune asupra inflației și menține dobânzile ridicate, lucru care face mai dificilă plata ratelor. În plus, analiștii prognozează o depreciere a leului, euro urmând să treacă de pragul de 5 lei în următoarele luni și să ajungă la 5,06 lei în anul următor. De asemenea, și gazele se scumpesc de la 1 iulie.