Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, îşi transmite „întregul respect şi toată recunoştinţa” pentru minerii români, într-o postare pe Facebook, cu ocazia Zilei Minerului. „Astăzi, trebuie să ne concentrăm și pe viitorul acestui sector, asigurându-ne că minerii sunt protejați și respectați, nu doar prin condiții de muncă mai bune, ci și printr-o integrare activă în tranziția energetică a României” declară oficialul.
Acum 95 de ani, la Lupeni, 22 de mineri și-au pierdut viața, iar peste 200 au fost grav răniți în timpul unei greve istorice, în care aceștia luptau pentru drepturile lor fundamentale la muncă și protecție socială. Evenimentul tragic a subliniat nu doar riscurile și dificultățile cu care se confruntau minerii, dar și determinarea lor de a obține condiții mai bune de muncă și de viață.
- Sebastian Burduja: ”Astăzi este o zi specială și de tristă amintire în istoria României. Acum 95 de ani, la Lupeni, 22 de mineri au murit și alți peste 200 au fost grav răniți pentru că încercau să-și apere dreptul la muncă și protecție socială a muncii. Apoi, aceiași mineri bravi au constituit baza industrializării și urbanizării României, procese care au avut la bază energia pe bază de cărbune. Astăzi, de Ziua Minerului, îmi arăt încă o dată întregul respect și toată recunoștința pentru minerii români, atât pentru cei care au lucrat neobosit în mine, cât și pentru cei care duc și ard cărbunele în termocentrale. În aceste ultime 2 luni, în condiții de caniculă extremă, minerii au muncit zi de zi, contribuind astfel la stabilitatea sistemului energetic național și la continuitatea alimentării cu energie. Este crucial să asigurăm securitatea sistemului energetic național, parte a securității naționale a României, mai ales în perioadele de secetă sau ger, când energia produsă din cărbune rămâne indispensabilă. Astăzi, trebuie să ne concentrăm și pe viitorul acestui sector, asigurându-ne că minerii sunt protejați și respectați, nu doar prin condiții de muncă mai bune, ci și printr-o integrare activă în tranziția energetică a României. Tranziția energetică trebuie să fie una în care minerii să găsească noi oportunități și să fie sprijiniți în adaptarea la schimbările economice și tehnologice. Noroc bun și mulțumiri sincere, tuturor minerilor!”