RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marcheting pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

Dolce Vita Ballroom

Evenimente

RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marcheting pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

Dolce Vita Ballroom

Evenimente

16:14 România a dat lovitura. A devenit, în premieră, cel mai mare producător

România a devenit, în al doilea trimestru al anului, cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, potrivit datelor Comisiei Europene.

România, cu o producție trimestrială de 2,3 miliarde de metri cubi (bcm) a devenit, pentru prima dată, cel mai mare producător de gaze din UE, urmată de Olanda (2,2 bcm) și de Germania (0,9 bcm), potrivit raportului Comisiei Europene cu datele de pe al doilea trimestru din acest an, citat de e-nergia.ro.

“Cel mai mari producători de gaze din UE în al doilea trimestru al anului 2024 a devenit, pentru prima dată, România, cu o producție trimestrială totală de 2,3 bcm, o scădere de 4% față de trimestrul precedent și o creștere de 1% de la an la an. Țările de Jos, fostul producător numărul unu, a continuat să să-și reducă treptat producția de gaze și a înregistrat o scădere trimestrială de 18% și o scădere anuală de 17%, producând 2,23 miliarde de metri cubi. Al treilea mare producător a rămas Germania (0,9 bcm), urmată de Italia (0,7 bcm) pe locul patru și Ungaria (0,4 bcm) pe locul cinci”, arată Comisia.

La nivelul întregului bloc comunitar, producția de gaze a scăzut la 8 bcm în al doilea trimestru al anului, o reducere cu 8% față de trimestrul precedent și cu 18% față de același trimestru al anului trecut.

Importurile de gaze ale statelor UE s-au ridicat la aproape 70 bcm , nivel neschimbat față de trimestrul precedent și în scădere de 9 % față de același trimestru anul precedent. Gazul din conducte a constituit 64% din importuri (44 bcm), iar LNG 36 % (25 miliarde de m3). Norvegia a rămas cel mai mare furnizor de gaze al UE (34 %, 23,3 bcm), urmată de Rusia (18 %, 12,4 bcm), și SUA (16 %, 11 bcm).

Consumul de gaze în UE a fost de 61 bcm , în scădere cu 6 % (-3,8 bcm ) față de anul precedent, ceea ce indică o contracție continuă a consumului de gaze al blocului comunitar, determinată parțial de o scădere cu 22% a consumului de gaze pentru producția de energie electrică. De la un trimestru la altul, consumul a scăzut cu 45% (-49,4 bcm) ca urmare a încheierii sezonului de încălzire de iarnă.

Consumul de gaze a scăzut în toate statele membre, de la un trimestru la altul, un lucru normal pentru că al doilea trimestru al anului este mai cald decât primul. Cea mai mare scădere trimestrială a fost observată în Letonia (-79%), urmată de România (-62%) și Estonia (-60%).

Cei mai mari cinci consumatori de gaze din UE au fost, în al doilea trimestru al anului 2024, Germania (14 bcm), Italia (11 bcm), Țările de Jos (6,3 bcm) și Spania (5,9 bcm), și Franța (5,1 bcm).

Articole similare:

Ultima oră:

Alte articole:

Evenimente recomandate:

„One Step to Infinity. Brâncuși – UNESCO 2024”

Este ziua în care operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu vor fi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Plasare produse:

INFINIT HITS: