AUR depune moţiune simplă la adresa ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Acesta este chemat în plen, pentru a da explicaţii cu privire la gestionarea defectuoasă a proiectelor iniţiate în sectorului energetic, dar şi explozia preţului la gaze.
”Mă refer la lipsa de progres privind finalizarea centralei de la Iernut, la lipsa de progres privind începerea proiectului de centrală cu pompaj invers de la Tarniţa, mă refer aici la faptul că este în continuare în vigoare o prevedere legală privind închiderea tuturor exploatărilor de lignit, a carierelor de lignit şi a centralelor energetice din Complexul Energetic Oltenia la 1 ianuarie 2026. Mă refer aici la dispunerea de către ministrul Energiei a permiterii vânzării unor cantităţi importante de gaze la export, fără asigurarea prealabilă a consumului intern. A doua motivaţie este ceea ce s-a întâmplat la Depogaz, începând cu noiembrie 2024, când s-au aproape golit cele două depozite situate în zona de la Bilciureşti şi Urziceni, situate în zona cu cel mai mare consum de gaze, creând o situaţie pe care România nu a mai avut-o în ultimii 10 ani şi ducând preţul gazului din România cu peste 25% mai mare decât preţul gazelor în state din vecinătatea noastră care nu au nicio moleculă de gaz, mă refer la Ungaria şi Austria”, a declarat liderul senatorilor AUR, Petrişor Peiu.
Acesta a făcut referire şi la atribuirea de către Ministerul Energiei a unor contracte cu sume uriaşe, fără să respecte procedura legală de licitaţie.
„Ne referim atât la contractul privind reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, unde s-a atribuit un contract de 3,1 miliarde de euro fără nicio licitaţie, dintre care 800 de milioane de euro sunt doar bonus de performanţă, adică firmele semnatare vor primi aceşti bani doar pentru că şi-ar face treaba la timp.Contractul respectiv este doar pentru project management, el nu include realizarea fizică a vreunei unităţi. Şi, de asemenea, ne referim şi la contractul privind atribuirea tot fără licitaţie a contractului privind realizarea de mini-reactoare modulare, contract care este în valoare de câteva miliarde de dolari şi care poate ajunge la 10 miliarde de dolari, contract atribuit, repet, fără nici o procedură de selecţie, în baza unei tehnologii care nu este certificată astăzi nicăieri în lume”, a conchis Petrişor Peiu.