RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

Dolce Vita Ballroom

Evenimente

RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

Dolce Vita Ballroom

Evenimente

15:16 A murit actriţa Ileana Stana Ionescu

Teatrul Naţional Bucureşti (TNB) a anunţat, duminică, stingerea din viaţă a actriţei Ileana Stana Ionescu, la vârsta de 87 de ani.

„Cu adâncă durere, colegii din Teatrul Naţional Bucureşti anunţă stingerea din viaţă a celei care a fost şi va rămâne pentru totdeauna Minunata Doamnă a Teatrului şi Filmului românesc, Ileana Stana Ionescu. O personalitate cu un talent excepţional, de o înaltă statură morală, plină de vervă şi spontaneitate, cu un timbru inconfundabil, a luminat cu profunzimea şi puterea harului ei numeroasele personaje cărora le-a dat viaţă pe scenă şi pe marele sau micul ecran în peste 60 de ani de carieră”, a anunţat TNB pe site.

Ileana Stana Ionescu s-a născut la 14 septembrie 1936, în oraşul Brad, judeţul Hunedoara, având origini italiene, după mamă. Şi-a început cariera la 19 ani la teatrul din Reşiţa, se mută apoi, alături de soţ, la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ pe scena căruia este remarcată de Radu Beligan, care îi propune să dea concurs la Teatrul Naţional din Bucureşti. În 1964, debutează în film în pelicula „Merii sălbatici”, regizat de Alecu Croitoru, şi în anul 1965 îşi face debutul pe scena TNB, avându-l ca partener pe Florin Piersic în „Idiotul” de Fiodor Mihailovici Dostoievski, regia Alexandru Finţi, în rolul Nastasia Filipovna.

A abordat, apoi, numeroase roluri atât pe scena Naţionalului bucureştean, cât şi pe marele ecran. Ileana Stana Ionescu a fost distribuită şi în numeroase piese de teatru TV.

În legislatura 2000-2004 a fost aleasă deputat în Parlamentul României din partea Comunităţii italiene din România.

Pentru excepţionala sa activitate în domeniile teatrului şi filmului, Ileana Stana Ionescu a fost recompensată cu numeroase premii şi distincţii. În 2002 a primit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler. În 2018 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti „în semn de mulţumire pentru promovarea şi dezvoltarea teatrului românesc”, iar în 2019 a fost distinsă cu premiul Gopo pentru întreaga carieră. În septembrie 2011, a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului, din Capitală.

Articole similare:

Ultima oră:

Alte articole:

Evenimente recomandate:

„One Step to Infinity. Brâncuși – UNESCO 2024”

Este ziua în care operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu vor fi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Plasare produse:

INFINIT HITS: