Deputatul Robert Sighiartău, vicepreședintele PNL responsabil de politica externă, reacționează dur la momentul de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, în care mai mulți travestiți au imitat Cina cea de Taină, afirmând că reprezintă o bătaie de joc la adresa creștinismului.
„Cina cea de Taină reinterpretată în stil LGBT la deschiderea Jocurilor Olimpice din Franța. O bătaie de joc la adresa creștinismului și valorilor civilizației europene. Progresismul stângist, cu toate versiunile lui, este cangrena care distruge zi de zi spiritul și cultura Europei. Victimele suntem noi! Ne mai putem trezi sau e prea târziu?”, scrie Sighiartău pe Facebook.
Prima ceremonie de deschidere din istoria Jocurilor Olimpice desfăşurată în afara unui stadion a generat numeroase comentarii în lumea întreagă şi nu a făcut unanimitate în rândul reprezentanţilor mass-media, arată Agerpres.
Presa britanică a fost cea mai critică faţă de spectacolul de vineri seară, derulat pe fluviul Sena, ironizându-i totodată pe francezi din cauza ploii care s-a abătut asupra Parisului în cel mai nepotrivit moment. „Wet a mistake!” titrează cotidianul Daily Mail, făcând un joc de cuvinte, înainte de a preciza: „Ce dezastru, ceremonia de deschidere se transformă în haos: ploaia acoperă muzica, sportivii şi oaspeţii din Regat sunt nevoiţi să poate pelerine, iar spectatorii să se adăpostească… în timp ce furtunile lovesc evenimentul adesea bizar”.
În schimb, pentru The Sun, show-ul din capitala Franţei a fost „Seine-sational”.
„Istoria este pe cale să se scrie cu această ceremonie magnifică, ce are loc pe Sena mai degrabă decât pe un stadion”, subliniază tabloidul englez.
„Jocurile Olimpice au început într-un Paris îmbibat de ploaie, cu o ceremonie de deschidere plină de stele şi o paradă uimitoare a bărcilor sportivilor. Peste un miliard de oameni din întreaga lume au urmărit extravaganţa de patru ore, în valoare de 120 de milioane de lire sterline, care a fost încheiată de cântăreaţa emblematică Celine Dion”, scrie The Sun.
De cealaltă parte a Atlanticului, CNN a vorbit despre un „spectacol ameţitor” şi o „ceremonie orbitoare”. „Nici ploaia torenţială nu a stricat spectacolul epic”, subliniază americanii.
Ziarul spaniol Marca a apreciat pur şi simplu că organizatorii francezi au oferit „cea mai frumoasă ceremonie din istorie”, cu imaginea vasului olimpic care zboară spre cer, după ce a fost aprins de Marie-Jose Perec şi Teddy Riner.