Biroul Electoral Central se întrunește, duminică, de la ora 18.00, pentru a pronunța o decizie cu privire la înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din luna mai. Georgescu și-a depus candidatura vineri, în aceeași zi cu Nicușor Dan, iar în decurs de câteva ore, au fost depuse mai multe contestaţii atât la BEC, cât şi la CCR. Tot astăzi, urmează să-și depună candidatura și Crin Antonescu.
Până sâmbătă, la ora 16:00, Biroul Electoral Central (BEC) a primit peste 1.200 de sesizări și contestații legate de candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din luna mai, au declarat pentru HotNews.ro surse din BEC. Alte aproximativ 300 de sesizări și contestații au fost depuse la BEC în privința lui Nicușor Dan.
Ședința de astăzi de la BEC vine după ce Curtea Constituțională a respins, sâmbătă, două contestații depuse împotriva candidaturii lui Călin Georgescu. CCR a respins cu unanimitate de voturi cele două contestaţii, iar imediat, în mediul online s-a răspândit informaţia că a acceptat intrarea sa în cursa prezidenţială. În realitate, judecătorii Curții nici nu au luat în discuţie dacă Georgescu este sau nu eligibil pentru funcţia prezidenţială. Doar au constatat că au fost depuse prea devreme contestaţiile, scrie news.ro. Procedural, trebuie aşteptată mai întâi decizia BEC privind înregistrarea candidaturii. Abia apoi Curtea va putea analiza contestațiile pe fond și va putea pronunţa o hotărâre definitivă în cazul candidaturii lui Georgescu.
Biroul Electoral Central este instituţia care triază candidaţii în primă fază. Legea pentru alegerea preşedintelui României (370/2004) arată, la articolul 29, că BEC trebuie să anunţe înregistrarea sau respingerea candidaturii oricărui competitor politic, în termen „de cel mult 48” de ore de la depunerea candidaturii. Abia după decizia Biroului Electoral, indiferent dacă e favorabilă sau defavorabilă, candidatura poate fi contestată la Curtea Constituțională, în termen de 24 de ore.