Fostul director al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, avertizează că sistemul energetic va rămâne descoperit, deoarece termocentralele pe gaze nu vor putea fi gata în următorii ani. Motivul principal este legat de criza de turbine din piață, având în vedere solicitările mari venite atât din UE, cât și din celelalte părți ale lumii. Nici măcar termocentrala de la Mintia nu se află în fază avansată, dat fiind că a reușit să achiziționeze doar 30% din echipamente, afirmă Laurențiu Ciurel într-un interviu pentru national.ro.
România s-a grăbit să-și închidă și să-și dea la fier vechi termocentrale pe cărbune performante, bazându-se pe centralele pe gaz existente doar pe hârtie. Vestea proastă este că finalizarea acestor centrale pe gaze este foarte departe, având în vedere că niciun proiect nu a demarat, în afara Termocentralei Mintia, care abia a reușit să-și achiziționeze 30% din echipamente.
Adevărata problemă, despre care nimeni nu vorbește, deși se cunoaște de către autorități, este criza de turbine din piață, având în vedere că există doar 2 producători consacrați în Europa, iar comenzile au venit din toată lumea, dar și din UE. Astfel că România nu se află nici măcar pe vreo listă de așteptare. Fostul director al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, ne spune că primul termen de finalizare a grupurilor pe gaze de la Turceni și Ișalnița era în iunie 2026, dar nu crede că se termină nici licitația până atunci.
- ”O investiție de genul acesta nu se face ca și cum ai cumpăra un automobil și îl iei pe cel care corespunde caietului de sarcini. Inițial trebuie să faci un prospect de piață, pentru că în zona aceasta este o aglomerație foarte mare la firmele care produc echipamente, în special turbine. În Europa sunt două firme consacrate, Siemens și Alstom, care fac și producție, și montaj. Turbinele acestea în ciclu combinat au și o perioadă de fabricație mai lungă și, din discuțiile pe care le-am mai avut cu directorii de acolo, știu că sunt comenzi foarte mari din Africa de Sud, din SUA și din țări europene și în următorii ani este aproape imposibil de găsit un loc liber pentru capacitățile din România”, spune Laurențiu Ciurel, fost director al Complexului Energetic Oltenia.
România a anunțat construcția de termocentrale pe gaze nu numai la Ișalnița și la Turceni, care se fac cu bani din Fondul pentru Modernizare, ci și la Craiova, unde investiția este finanțată prin PNRR. Termocentrala de la Craiova are studiul de fezabilitate realizat, însă nicio firmă nu s-a prezentat la licitații pentru construirea ei. Laurențiu Ciurel a tot atras atenția că banii s-au alocat doar pentru a fi cheltuiți pe studii și pe proiecte pe hârtie, care se duc tot în afară, pe consultanță, nu la firme românești, iar acum e dovedește că proiectele nu vor fi gata nici în următorii 5 ani. La Mintia, unde marea termocentrală pe gaze ar fi trebuit să fie finalizată în acest an, cel puțin după cum ne anunța ministrul Energiei, Sebastian Burduja, nu s-a reușit decât să se achiziționeze o parte din echipamente, circa 30% din total.
- ”La Mintia, problema mai este și că de-abia s-a obținut autorizația pentru conducta de gaze, care este o lucrare destul de complexă în sine”, afirmă Ciurel.
România nu are capacitate suficientă de depozitare a gazelor. Energeticienii spun că depozitele nu sunt niște incinte metalice, ci sunt niște roci poroase în care se introduce gaz sub presiune și nu se reușește extragerea aceleiași cantități pe care ai injectat-o, pentru că sunt pierderi mari.
- ”Am învățat la fizică faptul că atunci când scade temperatura, scade și presiunea, de aceea este posibil ca la minus 10 grade C, minus 20 de grade C, să constați că nu mai ai gaze. Energia sigură este reprezentată doar de cărbune și nuclear, celelalte sunt paleative, menite să facă niște vârfuri de sarcină. Energia de bază nu poate fi din gaz, decât dacă te numești Arabia Saudită sau nu știu ce altă țară de acest gen și ai temperaturi constante. În momentul în care energia pe gaz va fi în bază, a doua zi oul va fi 10 lei, pentru că un MW pe gaz este mult mai scump decât cărbunele. Și degeaba ne uităm la gazele din Marea Neagră. Avem în proiect până acum 4 termocentrale pe gaze, plus cea de la Iernut, care de vreo doi ani este gata în fiecare an, cea de la Brazi, și mai sunt și alți consumatori de gaze. Deci nu există gaz suficient, iar asta se știe”, a mai declarat fostul director al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel.