RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

Dolce Vita Ballroom

Evenimente

RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

10:06 Gorjul, pe harta celor mai prețioase rezerve de metale ale viitorului

Alături de aur, argint, minereuri metalice, mineralele industriale, resursele energetice ca uraniul, cărbunele, gazele naturale și petrolul, precum și apele minerale și geotermale, un interes major îl reprezintă rezervele de materii prime critice, identificate în România, arată un raport publicat de Ministerul Energiei.

„Realizarea unei evaluări a bazei naționale de materii prime critice are o importanță cu totul deosebită, întrucât o astfel de evaluare răspunde necesității de a identifica și exploata resurse de materii prime extrem de valoroase și indispensabile economiei Uniunii Europene și care, altfel, ar trebui procurate din alte surse. Principalii beneficiari ai materiilor prime critice sunt operatorii care activează în domeniul tehnologiilor înalte (aerospațiale, aeronautică, electronică, echipamente medicale, baterii solare, laptop-uri), al tehnologiei semiconductorilor (telefonie mobilă, G.P.S., internet, fibre optice), al automaticii și electronicii, industriei siderurgice și metalurgice, al preparării minereurilor (prin tehnologii curate), în industria aliajelor, a materialelor refractare și a polimerilor etc.”, arată „Strategia României pentru resurse minerale neenergetice, orizont 2035”.

Potrivit documentului, există o cerere tot mai mare pentru galiu, niobiu, cobalt, pământuri rare ușoare, indiu, cocs, grafit, cromit, germaniu, elemente platinice, berilliu, fluorină, magnezit, stibiu (antimoniu).

În România, au fost identificate rezerve geologice cunoscute și cu posibilități de exploatare de nisipuri cuarțoase și grafit; rezerve geologice necunoscute de minerale de bor și de fosforite, rezerve geologice necunoscute de crom, magneziu, germaniu și telur și rezerve geologice neevaluate și cu un potențial moderat de stibiu (antimoniu), wolfram (tungsten) și pământuri rare (TR). Sunt perspective reduse de descoperire a unor resurse de: cobalt, indium, niobium, gallium, minerale din grupa platinei, mai arată raportul.

În Gorj, rezerve de pământuri rare au fost identificate la Glogova și Cleșnești, unde începând din anii ‘80 și până la sfârșitul anilor ‘90 au fost exploatate cariere de titan. Rezerve de grafit natural au fost identificate în Munții Parâng, în zona Baia de Fier – Polovragi.

Pământurile rare sunt considerate extrem de importante în fabricarea a numeroase componente din industriile IT, electronică, a fibrelor optice, a telefoniei, a vehiculelor electrice și chiar în cea de apărare.

Studiile de piaţă arată un potenţial de creştere a cererii și a preţurilor materiilor prime critice. Însă, astfel de exploatări întâmpină dificultăți: necesitatea construirii de uzine noi pentru extracţia materiilor prime critice şi a sulfurilor comune pe care le însoţesc; redeschiderea zăcămintelor şi utilarea minelor necesită investiţii mari; rentabilitatea exploatării depinde de conţinuturile şi accesibilitatea minereurilor de elemente principale (Cu, Zn, Pb) din zăcământ.

S-au pierdut know-how-ul și tehnologia relevante pentru cercetare și prelucrare, în învățământul de profil nu există un program actualizat în contextul nevoilor actuale de resurse minerale critice și nu există o bază de date actualizată pentru materii prime critice. De asemenea, există și o percepție în general sceptică, legată de impactul produs de asemenea exploatări asupra mediului.

https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/cat-de-bogata-este-romania-in-pamanturi-rare-2419556.html

Articole similare:

Ultima oră:

Alte articole:

Evenimente recomandate:

„One Step to Infinity. Brâncuși – UNESCO 2024”

Este ziua în care operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu vor fi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Plasare produse:

INFINIT HITS: