Cărbunele asigură, joi, circa 20% din producția internă de energie electrică, arată graficul Transelectrica.
Complexul Energetic Oltenia a primit ordin de la Ministerul Energiei să funcționeze cu 5 sau chiar 5 grupuri și jumătate, în aceste zile mai geroase, în care sistemul nu se poate baza pe energia eoliană.
Totuși, soarta cărbunelui rămâne indecisă. În urmă cu o săptămână, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat că România intenţionează să prelungească termenul de exploatare a centralelor pe cărbune cu trei ani, din cauza lipsei de alternative viabile. El a subliniat necesitatea unui punct de vedere unitar pentru a obţine derogări de la Comisia Europeană.
Burduja, a identificat trei paşi esenţiali pentru prelungirea exploatării centralelor pe cărbune: renegocierea cu Comisia Europeană a PNRR-ului pentru ajustarea jalonului considerat închis, modificarea planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia şi schimbarea legii decarbonizării. Ministrul a afirmat că România nu poate renunţa la Complexul Energetic Oltenia din 2026, neavând alternative viabile pentru înlocuirea grupurilor pe cărbune.