Prima unitate a centralei de la Cernavodă, care, luni, s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național (SEN), a fost repornită în cursul acestei nopți, joi dimineață aceasta funcționând, potrivit datelor Transelectrica, la capacitate maximă, de peste 1300 MW.
În ultimele zile, prețul energiei electrice cu livrare în ziua următoare a atins niveluri extrem de ridicate, cele mai mari din Europa, ca urmare a scăderii producției de energie regenerabilă, a nivelului scăzut de producție de energie hidro (ca urmare a secetei) și nucleară (ca urmare a desincronizării unității 1). Astfel, România a fost nevoită să importe cantități ridicate de energie, peste 2400 MW, și nu energie ieftină regenerabilă din Occident, care se îndreaptă către Ucraina, ci energie scumpă din Bulgaria și Serbia.
Inițial, Unitatea 1 ar fi urmat să să reconecteze la sistemul național luni, la ora 18:00, apoi marți, la ora 00.00. Momentul a fost amânat încă o dată până marți la ora 14.00, pentru ca apoi, să se anunțe o nouă oră de repornire, miercuri, ora 14:00. Însă, unitatea nu a repornit nici miercuri, ceea ce se poate vedea și pe nivelul producției centralei, de 680 MW, ceea ce înseamnă că funcționează doar un reactor. Așa că Transelectrica a anunțat o nouă dată de repornire a unității – joi, 29 august, ora 01:00.
Potrivit operatorului de sistem, lucrările au vizat “înlocuirea transformator de măsură de curent faza T”.