RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

Dolce Vita Ballroom

Evenimente

RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

Dolce Vita Ballroom

Evenimente

Documentul care scoate cărbunele din SEN, votat pe 12 august

Transelectrica nu vede centralele pe cărbune ca având vreo pondere în sistemul de transport al României în 2026 și după. Termenul oficial de eliminare treptată este 2032, scrie publicația Balkan Green Energy News.

Operatorul sistemului de transport al energiei electrice din România, Transelectrica, lucrează la un plan până în 2033. Proiectul companiei din România arată că energia pe cărbune va dispărea deja în 2026. Documentul elaborat de Transelectrica se numește ,,Planul de dezvoltare a RET perioada 2024 -2033”.

“În conformitate cu acest program de dezvoltare, evoluția capacității totale de producere nete disponibile în SEN la nivelul anilor țintă 2024, 2028 și 2033, reprezentată în Figura 5.3.5 ilustrează reducerea participării cărbunelui (totale, a lignitului) în mixul de producere la nivelul anului 2026 şi înlocuirii acestuia în viitor cu gaze naturale, surse regenerabile și energie nucleară, în linie cu angajamentele UE în privinţa reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră”, notează documentul respectiv.

Proiectul Transelectrica mai arată și că în anii următorii, pe măsură ce România va trece la producția de energie cu emisii scăzutede carbon și din surse regenerabile, capacitățile pe bază de cărbune vor dispărea.

  • “În privința centralelor convenționale, datele colectate de la principalii producători de energie electrică și termică în cogenerare au pus la dispoziția Transelectrica intențiile acestora de retragere definitivă din exploatare sau de retehnologizare a unor grupuri existente, ca urmare a depășirii duratei de viață normate și/sau a neconformării la cerințele de mediu ale Uniunii Europene (Directiva 2010/75/UE), asociate, în unele cazuri, cu înlocuirea acestora cu grupuri noi, mai performante, în principal pe gaze. În total, pe măsura depășirii duratei de viață și de către alte grupuri, în Scenariul de Referință analizat, producătorii intenționează să retragă definitiv din exploatare capacități termo ce însumează peste 2,8 GW în perioada 2024–2033, din care 2,3 GW pe cărbune (lignit și huilă) și 0,5 GW pe hidrocarburi. Această reducere de capacitate va fi compensată prin instalarea de grupuri noi pe gaze naturale, totalizând peste 4,5 GW net, ce includ proiectele cu ciclu combinat CCGT de la Ișalnița și Turceni, prevăzute pentru PIF în 2026, potrivit Planului de restructurare – decarbonare al CE Oltenia, dar și de la Craiova, Iernut (Romgaz), Deva, București (ELCEN) ș.a.”

Acţionarii Transelectrica au fost convocaţi pe 27 iulie să aprobe Planul de Dezvoltare a RET perioada 2024 – 2033, arată un anunț publicat la Bursa de Valori București. Ședința este programată pe data de 12 august.

Transelectrica este operatorul de transport şi de sistem pe piaţa de energie electrică din Romania. Compania este deţinută de statul român, prin Secretariatul General al Guvernului – 58,6% din acţiuni, restul fiind tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti. În acest an, acțiunile Transelectrica s-au apreciat cu 51,99%.

Articole similare:

Ultima oră:

Alte articole:

Evenimente recomandate:

„One Step to Infinity. Brâncuși – UNESCO 2024”

Este ziua în care operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu vor fi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Plasare produse:

INFINIT HITS: