Producția de energie electrică a României a luat-o la vale, în 2024. După o vară cu căldură extremă, în care rețeaua a fost întinsă la maximum, rezultatele se văd în ultimele cifre din domeniul energiei. Importurile au crescut cu peste 60%, în contextul în care prețurile energiei continuă să împingă mai toate prețurile în sus.
România a avut, anul trecut, cea mai mică producție de energie din 2016 încoace, arată cifrele preliminare de la Institutul Național de Statistică, publicate vineri, 14 februarie. Dacă producția în termocentrale a scăzut aproape constant în ultimii 9 ani, anul trecut a fost marcat de o scădere drastică a producției în hidrocentrale.
Energia produsă de hidrocentrale, cea mai importantă resursă în anul 2023, a înregistrat un picaj în producție de peste 23%, conform cifrelor de la Statistică.
Datele vin în contextul în care consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a decis, în aceeași zi, să nu ieftinească împrumuturile. Banca Centrală a păstrat dobânda de referință la 6,5%, pentru a patra ședință la rând, așa cum se așteptau toți analiștii. BNR nu a furnizat încă raportul asupra inflației, dar spune, pe scurt, că scumpirile generalizate sunt alimentate de prețurile la energie. Menținerea dobânzilor la acest nivel se bazează inclusiv pe ipoteza că prețurile la energie vor scădea, a explicat un expert pentru ziare.com.
În același timp, prețurile pe bursele de energie au ajuns la nivele comparabile cu cele din urmă cu 2-3 ani, în plină criză a energiei. Pentru gospodării, dar și pentru unele firme, facturile nu reflectă fluctuațiile de prețuri, dar acest lucru se poate schimba de la 1 aprilie, când actuala schemă se plafonare expiră.
Autoritățile nu au clarificat încă dacă vor elimina complet subvențiile, însă au spus că va exista cu siguranță o schemă de sprijin pentru a ameliora sărăcia energetică.
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din țară, a încheiat anul trecut cu lacurile de acumulare pline la 61% din capacitate, cel mai scăzut nivel din 2018. Sezonul secetos a pus presiune inclusiv pe veniturile companiei listate la Bursa de Valori București, care au scăzut cu un sfert în primele 9 luni ale lui 2024 față de anul anterior, conform Ziarului Financiar.