RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

Dolce Vita Ballroom

Evenimente

RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

09:22 Ce a găsit Corpul de control al ministrului Energiei la depozitele de gaze

Unii furnizori au extras mai multe cantități de gaze din depozite în luna noiembrie decât era stabilit, ceea ce a dus la golirea mai rapidă a stocurilor pentru iarnă, arată rezultatele preliminare ale verificării realizate de Corpul de control al ministrului Energiei la Depogaz, au declarat, pentru HotNews.ro, surse din Ministerul Energiei. Mai departe, o decizie a Depogaz, de a limita cantitățile care pot fi extrase din depozite, a dus la importuri-record de gaze în ultima săptămână, dar și la explozia prețurilor pe bursă.

  • „Conform legislației din sector, furnizorii pot extrage din depozite doar cu 15% mai mult decât arată graficele deja stabilite. Din primele verificări, doi dintre cei mai mari furnizori din România, E.ON și Engie, au extras din depozite o cantitate mult mai mare în luna noiembrie. Aceștia au declarat că a fost mult mai frig în acea lună, însă diferențele sunt foarte mari și acum vrem să verificăm unde anume au fost folosite acele gaze extrase în plus. Suspiciunea este că ele ar fi fost exportate”, au precizat sursele menționate.

Contactați de HotNews.ro, reprezentanții E.ON România au precizat că au extras, în noiembrie, o cantitate de două ori mai mare decât era stabilit cu operatorul depozitelor. Ei au explicat că au luat această decizie întrucât temperaturile au fost foarte mici, iar gazul a fost folosit doar pentru consumatorii din România:

  • „Cantitățile de gaze extrase de compania E.ON Energie România din depozite, în luna noiembrie 2024, au totalizat circa 100 milioane de metri cubi, reprezentând aprox. 20% din totalul cantităților extrase de toți furnizorii pentru satisfacerea nevoilor clienților din portofoliu. Menționăm că stocul total inițial al E.ON Energie România a fost de aprox. 600 milioane metri cubi. Comparativ cu luna similară a anului trecut, în luna noiembrie a anului 2024 – conform înțelegerii între părți – cantitățile extrase au fost mai mari cu 50 milioane de metri cubi, în condițiile înregistrării unor temperaturi exterioare mult mai scăzute față de ultimii ani, ceea ce a condus la o majorare semnificativă a consumului. Cu titlu informativ, pentru zona noastră principală de consum (partea de nord a țării), temperatura medie lunară în noiembrie 2024 a fost de 3,4 grade Celsius, cea mai scăzută din ultimii 10 ani. Toate cantitățile extrase din depozite au fost folosite pentru satisfacerea nevoilor de consum ale clienților de pe piața internă aflați în portofoliul companiei. De altfel, toate sursele de gaze ale noastre, atât cele cu livrare curentă cât și cele din depozit au avut ca unică destinație consumul clienților E.ON Energie România”, au spus responsabilii companiei.

Aceștia au adăugat că, în cursul lunilor decembrie 2024 și ianuarie 2025, cantitățile extrase din depozite s-au situat sub nivelul consemnat în lunile similare din anii precedenți „ceea ce a permis ca, la data de 1 februarie 2025, să avem stocul prognozat încă de la începutul ciclului de extracție, fiind „recuperată” integral extracția suplimentară înregistrată în luna noiembrie 2024”.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, în urmă cu o săptămână, că a decis să trimită corpul de control la Depogaz, compania care gestionează depozitele de gaze din România, pentru a verifica dacă este respectat programul de extracție. El dă asigurări că nu vor exista probleme în aprovizionarea cu gaze a țării.

Articole similare:

Ultima oră:

Alte articole:

Evenimente recomandate:

„One Step to Infinity. Brâncuși – UNESCO 2024”

Este ziua în care operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu vor fi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Plasare produse:

INFINIT HITS: