RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

Dolce Vita Ballroom

Evenimente

RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

Dolce Vita Ballroom

Evenimente

09:06 zf.ro: România a reuşit performanţa de a închide centrale, cum este exemplul cărbunilor, în contextul în care nu a pus nimic în loc

Dacă, iarna, consumatorii de energie sunt invitaţi să mai pună o haină pe ei, decât să dea drumul la un calorifer, vara au ajuns să fie îndrumaţi să folosească prudent aparatele de aer condiţionat ca nu cumva să suprasolicite reţeaua. Mesajele sunt aproape ireale într-o ţară care are totul din punct de vedere energetic, dar de 34 de ani este incapabilă să construiască ceva, arată Ziarul Financiar. Iar, în timp ce ministerul caută fiecare MW de capacitate disponibil şi dă drumul la centralele pe cărbuni că altceva nu are, evenimente fastuoase celebrează listările la Bursă, miliardele aduse de vânzarea unor active amortizate, care au generat „PR“ pentru BVB, dar nimic pentru sistem.

Ieri, România avea cel mai mare preţ spot la energie din Europa, 207 euro/MWh, peste cel al Ungariei care fost campioana săptămânii trecute. Dincolo de explicaţiile avansate în ultimele zile, cele mai multe indicând probleme tehnice sau de interconectare, ba chiar fluxurile cu vecinii, în realitate principala cauză pentru aceste preţuri este lipsa cronică de investiţii în acest domeniu, în ultimii 34 de ani.

Mai mult, România a reuşit performanţa de a închide centrale, cum este exemplul cărbunilor, în contextul în care nu a pus nimic în loc. Iar, dacă nu a închis, a vândut prin listări la Bursa de Valori, procese care dincolo de a aduce un pedigree pieţei de capital, bani acţionarilor, avocaţilor şi consultanţilor, nu au avut niciun impact în investiţii. Totodată, politica de dividende aplicată pentru companiile de stat, prin care mai toate profiturile au fost ”donate” bugetului a lăsat puţine rezerve pentru investiţii. Rezultate se văd acum.

„Faptul că suntem în această situaţie în care mai căutăm 50 MW aici, 200 MW dincolo este consecinţa unor decenii în care statul nu a investit în sectorul energetic. În 34 de ani, avem două unităţi de la Cernavodă, dar începute înainte de Revoluţie, centrala OMV Petrom de la Brazi, mici unităţi hidro şi regenerabile. Din 22.000 MW pe care îi aveam, am rămas cu jumătate, statul şi-a înjumătăţit parcul de producţie“, a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei, în cadrul comitetul ministerial pentru sectorul energetic.

https://www.zf.ro/companii/34-ani-investitii-situatia-scormoni-dupa-mw-iar-becul-aprins-22434759

Articole similare:

Ultima oră:

Alte articole:

Evenimente recomandate:

„One Step to Infinity. Brâncuși – UNESCO 2024”

Este ziua în care operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu vor fi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Plasare produse:

INFINIT HITS: