Fiica marelui fost fotbalist Adrian Ilie s-a asociat cu un conglomerat turc vechi de peste 100 de ani la un proiect de parc eolian din județul Tulcea, care, dacă va fi construit și pus în funcțiune, va deveni una dintre cele mai mari centrale de producție de energie regenerabilă pe bază de vânt din România, relevă date analizate de profit.ro.
Milana-Maria Ilie (23 de ani) este cel mai mare acționar al firmei dezvoltatoare a proiectului eolian, cu 35% din capital, conform termene.ro. Ceilalți asociați sunt Actto Renewables BV, subsidiară olandeză a Sanko Enerji, divizia energetică a grupului turc Sanko Holding (30%), Lăcrămioara Pavel din Tulcea (30%) și Andreea Drăgulin (5%). Administratorii companiei, înființată în toamna anului trecut, sunt Lăcrămioara Pavel și CEO-ul Sanko Enerji, Evren Guvenc.
Firma a gândit proiectul unui parc eolian cu putere instalată de 403,2 MW, cu amplasament în extravilanul comunei Dăeni, din județul Tulcea. Acolo, pe terenuri cu suprafață cumulată de 49 de hectare, se are în vedere ridicarea a 86 de turbine eoliene, cu înălțimea de 250 metri (stâlpi de susținere de 164 metri și pale în lungime de 86 metri), plus a 3 substații electrice de transformare.
Valoarea totală a investiției este estimată la circa 800 milioane euro, iar durata de execuție la 3 ani, de la data obținerii tuturor avizelor necesare, preconizându-se punerea în funcțiune în anul 2028.
În prezent, cel mai mare parc eolian funcțional din România este Fântânele-Cogealac (600 MW), deținut de Evryo (ex-CEZ) al australienilor de la Macquarie, pentru care grecii de la PPC, cumpărătorii Enel România, tocmai au încheiat acord de achiziție. În curs de implementare se află și un proiect eolian buzoian de 450 MW.
Istoria Sanko Holding, deținut de familia Konukoglu, a început în 1904, mai întâi în industria textilă. În prezent, holdingul mai are operațiuni în energie, ciment, ambalaje, construcții, imobiliare și transport aerian. Divizia energetică are un portofoliu de producție cu putere instalată de 1.000 MW, constând în 6 hidrocentrale, 3 parcuri eoliene, 3 instalații geotermale și 3 centrale hibride (eolian+fotovoltaic).