Eutanasierea celor 60 de câini de la padocul Primăriei Târgu Jiu a creat un scandal public la nivel național, care a făcut ca numărul adopțiilor de la padoc să explodeze, arată publicația verticalonline.ro.
Potrivit Asociației Serviciul Județean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân (ASJOAFS) Hunedoara, asociație publică a primăriilor din Hunedoara, care are în administrare și padocul Primăriei Târgu Jiu, în această lună, în care s-a recurs, pentru prima dată, la eutanasieri, numărul câinilor dați spre adopție a crescut de peste trei ori.
„Din păcate, a trebuit să eutanasiem cei 60 de câini la Târgu Jiu, pentru că sunt foarte mulți câini care depășesc cu mult atât cele 14 zile de la prindere, prevăzute de lege, cât și cele 90 de zile stabilite de autoritatea publică, ca și derogare. Selecția a fost făcută în funcție de vechime, dintre cei 60, cel mai vechi având 304 zile și cel mai nou 190 de zile de când se afla în adăpost. Totuși, acești câini eutanasiați au dat o șansă mult mai multor câini din padoc, în urma scandalului creat. Numărul celor dați spre adopție în această lună este mai mult decât triplul mediei lunare și mai sunt 9 zile din luna august, deci va fi mult mai mare. Potrivit raportărilor lunare pe care le facem, de la începutul acestui an, în padoc am avut, până la sfârșitul lui iulie, în medie, 310 câini pe lună. Au fost prinși de pe străzile Târgu Jiului, ca medie lunară, aproximativ 100 și dați spre adopție 40, lunar. În august, însă, după ce a izbucnit scandalul, avem, deja, 130 de câini adoptați, iar 16 sunt pe masa de sterilizare, urmează să fie microcipați, vaccinați antirabie, deparazitați intern, li se face carnet de sănătate și pleacă din adăpost luni. Trebuie precizat că toate aceste servicii sunt gratuite, în afară de microcip, care este achiziționat de medicul veterinar ce are contract cu noi pentru aceste servicii și trebuie plătit de către adoptator”, a declarat reprezentantul asociației ASJOAFS Hunedoara, care răspunde de padocul Primăriei Târgu Jiu.
Câți gorjeni au fost mușcați de animale
Strângerea câinilor de pe străzi este o operațiune necesară, având în vedere că, deși, de la începutul acestui an, padocul Primăriei Târgu Jiu are o medie de 100 de câini prinși pe lună, numărul persoanelor mușcate de animale, în majoritate câini, rămâne mare, la nivalul județului.
„De la începutul anului și până în prezent, 384 de persoane s-au prezentat la camera de garda Boli Infecțioase pentru vaccin antirabic, după ce fuseseră mușcati/zgâriați de câini personali/câini necunoscuți, pisici, șobolani, etc. În luna august au fost 44 de pacienți, dintre care 7 mușcați de câini necunoscuți(dintre aceștia, 2 din Târgu Jiu, 1 din Motru, Crasna, etc.). Marea majoritate a pacienților care vin pentru vaccinul antirabic sunt mușcați de câini, e drept, mulți câini personali, sau ai vecinilor, dar și câini necunoscuți”, a declarat Mihaela Țicleanu, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.
La nivel județean, Serviciul pentru Protecția Animalelor Gorj din cadrul Consiliului Județean Gorj, a făcut mai multe acțiuni.
„Conform Legii nr. 205/2004, serviciul nu are atribuții legate de câinii fără stăpân, serviciul se ocupă de animalele aflate în pericol, aspect confirmat printr-un ordin de plasare în adăpost. Cu toate acestea, în ultimii doi ani de zile am organizat târguri de adopții, campanii de sterilizare și microcipare, dar și informarea populației din mai multe localități din județ cu privire la obligațiile privind sterilizarea și microciparea. În ultimele 7 luni de zile, în urma campaniilor de sterilizare și microcipare, organizate cu Adăpostul public de la Rovinari, am reușit să sterilizăm aproximativ 900 de câini. Aceste campanii vor continua și în perioada următoare. Referitor la câinii fără stăpân, care intră direct în atribuția administrațiilor publice locale, din punctul meu de vedere, acestea ar trebui să se organizeze într-o Asociație la nivel de județ și, împreună, să construiască mai multe padocuri, în diferite zone. Plus intensificarea campaniilor de sterilizare, microcipare, dar și a târgurilor de adopție”, a declarat Luis Popa, șeful Serviciului pentru Protecția Animalelor Gorj, din subordinea Consiliului Județean Gorj.