RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

Dolce Vita Ballroom

Evenimente

RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

08:57 SMR-ul de la Doicești. România trebuie să ia decizia finală

Compania americană NuScale, listată la New York Stock Exchange (NYSE), dezvoltatorul și proprietarul tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR), cu care se are în vedere construirea în România a unei centrale nucleare cu putere instalată de 462 MW, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, se așteaptă ca România să ia decizia finală de investiție în proiect în trimestrul IV din 2025, arată profit.ro.

Societatea de proiect, care ar urma să investească propriu-zis la Doicești, este RoPower Nuclear SA, joint-venture controlat în proporții egale de compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, și de Nova Power&Gas din grupul E-INFRA al antreprenorilor clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu.

  • ″Lucrurile progresează bine cu studiul de inginerie și design. Ei (clientul român – n.r.) se îndreaptă spre o decizie finală de investiție în trimestrul IV din 2025. (…) Mă întâlnesc cu CEO-ul Nuclearelectrica (Cosmin Ghiță – n.r.) peste două săptămâni la conferința despre energie CERA de la Houston. (…) Guvernul va hotărî sau Nuclearelectrica va hotărî dacă vor merge înainte cu faza finală, care este construirea ca atare a centralei″, a declarat CEO-ul NuScale, John Hopkins.

NuScale se așteaptă ca operarea comercială a centralei nucleare modulare de la Doicești să înceapă în 2030.

În ianuarie anul acesta, americanii și-au înființat subsidiară de inginerie și consultanță tehnică la București, denumită NuScale România SRL. Doi dintre administratorii firmei NuScale din România fac parte din conducerea companiei-mamă, respectiv directorul de operațiuni Carl Fisher și directorul comercial Clayton Scott. Șeful filialei de la București este inginerul nuclearist român Bogdan Prunaiche.

Recent, unii analiști s-au declarat sceptici cu privire la evoluția pe termen scurt și mediu a NuScale, aceștia fiind preocupați în principal de costurile mari ale implementării tehnologiei SMR a companiei americane. Problema ar putea fi agravată de intențiile administrației președintelui SUA, Donald Trump, de renunțare la o serie de politici de combatere a schimbărilor climatice prin decarbonarea industriei energetice. Unul dintre principalele argumente investiționale ale NuScale este chiar faptul că tehnologia sa SMR asigură producție de electricitate constantă, în bandă, fără emisii CO2, și ajută astfel la ținerea sub control a încălzirii globale, compensând intermitența parcurilor eoliene și fotovoltaice.

Pe de altă parte, tot recent, CEO-ul NuScale, John Hopkins, a salutat public înființarea prin decret de către Trump a unui așa-numit Consiliu Național al Dominanței Energetice, condus de secretarii Internelor și Energiei de la Washington, menit să îl consilieze pe președinte în conceperea de strategii și politici care să accelereze dezvoltarea industriei energetice americane, inclusiv prin reducerea birocrației și relaxarea reglementărilor. Printre altele, Consiliul îl va sfătui pe președinte cu privire la demersurile pe care agențiile de reglementare din SUA le pot întreprinde, în condițiile legislației în vigoare, pentru a prioritiza obiectivul politic al majorării producției de energie, cum ar fi punerile în funcțiune de reactoare modulare mici (SMR).

În România, care este singurul client cert asigurat de NuScale pentru tehnologia sa SMR, Ministerul Energiei s-a abținut de la vot în AGA Nuclearelectrica (SNN) din ianuarie, la o propunere de hotărâre de aprobare a modificării acordului de constituire a companiei de proiect RoPower Nuclear SA, deținută în proporții egale de SNN și de Nova Power&Gas, înființată pentru implementarea proiectului centralei nucleare de la Doicești, propunere care viza vânzarea de către Nova Power&Gas către RoPower Nuclear SA a terenului cu amplasamentul proiectului SMR.

Articole similare:

Ultima oră:

Alte articole:

Evenimente recomandate:

„One Step to Infinity. Brâncuși – UNESCO 2024”

Este ziua în care operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu vor fi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Plasare produse:

INFINIT HITS: