Unul dintre primarii gorjeni, Aristică Coiculescu de la Arcani, nu este de acord ca edilii să facă protest din cauza lefurilor.
„Se plâng și vor proteste ăia care au plătit lăutari și chefuri de parcă ar fi la Monaco! Arunci cu bani pentru petreceri și, apoi, te plângi că nu ai bani de salarii. Dai bani la lăutari și apoi te milogești! Păi, cheamă lăutarii să îți cânte două-trei luni de banii ăia, în ziua de salariu, că ai contribuit la bunăstarea lor! Salariile nu sunt mari, este adevărat, dar, dacă nu îți convine salariul, poți să pleci. Când candidezi la primărie știi în ce te bagi, știi care este salariul, știi ce atribuții ai aici. Nu te obligă nimeni și nu te bate nimeni să fii primar” a declarat Coiculescu, în presa locală.
Asociația Comunelor din România, care reprezintă primarii a peste 2.800 de unități administrativ-teritoriale, și Sindicatul SCOR, care reprezintă 18.955 de angajați din primăriile a 1.245 de comune, au criticat înghețarea salariilor la nivelul lunii noiembrie 2024, prevăzută în ordonanța trenuleț. În plus, consideră că suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante „afectează direct și negativ regimul funcționării consiliilor locale și a primăriilor, instituții fundamentale ale statului, implicit drepturile persoanelor fizice cu calitatea de salariați ai acestora, încălcând astfel dispozițiile art. 115 (6) din Constituție”.
Potrivit calculelor făcute de cele două entități, salariile bugetarilor și ale aleșilor locali ar fi trebuit să fie mai mari cu circa 67%, în condițiile în care baza de calcul pentru coeficientului de ierarhizare (potrivit Legii salarizării unitare, care e nerespectată) este 2.415 lei, nu 4.050 de lei, cât este salariul minim de la 1 ianuarie 2025, ceea ce înseamnă o discriminare.