RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

Dolce Vita Ballroom

Evenimente

RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

Dolce Vita Ballroom

Evenimente

08:54 Companie de stat, bună de plată în războiul dintre Cîțu și Orban

Membrii Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, demiși în vara anului 2021 din motive politice, când s-a schimbat Guvernul Ludovic Orban cu cel al lui Florin Cîțu, s-au adresat rând pe rând instanței și au câștigat sume importante, arată adevarul.ro.

Un astfel de proces a fost câștigat, recent, la Centrul de Arbitraj de la Viena de unul dintre membrii Consiliului de Supraveghere al Transelectrica – Mircea Cristian Staicu. Într-o adresă, trimisă miercuri Bursei de Valori București, Transelectrica informează că „urmare a soluționării cererii de arbitraj ARB-5736 Mircea Cristian STAICU (RO) vs. Transelectrica (RO), Centrul de Arbitraj de la Viena, prin Hotărârea arbitrală a admis pretenții impotriva Companiei, după cum urmează:

  • plata sumei de 609.889,86 lei reprezentând compensația de denunțare aferentă indemnizațiilor fixe brute lunare rămase până la sfârșitul mandatului potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii;
  • plata sumei de 186.384,00 lei reprezentând compensația de neconcurență potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii;
  • plata sumei de 135.128,33 lei reprezentând componenta variabilă potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii”.

„Compania a fost obligată totodată la plata unor costuri și cheltuieli arbitrale”, se arată în nota remisă BVB.
Rocada guvernelor

Pe 22 iunie 2021, fără un motiv anume, Secretariatul General al Guvernului (SGG) a decis, în calitate de acționar majoritar, schimbarea membrilor Consiliului de Supraveghere al Transelectrica. Practic, șapte membri CS, care aveau mandate pline de patru ani, până în septembrie 2024, au fost revocați, fiind înlocuiți de cinci membri provizorii, cu mandate de 4 luni, valabile doar până la data de 22 octombrie 2021. Guvernul de atunci era controlat de Florin Cîțu și apropiații săi, iar toți cei demiși au fost numiți în guvernarea Orban. Practic, șefii de la Transelectrica au fost revocați pentru că fusese schimbat guvernul, deși, teoretic, legislația privind guvernanța corporativă descurajează astfel de practici, numirile pe criterii politice în companiile de stat.

Potrivit Hotnews, în luna mai 2024, Transelectrica a pierdut litigiile cu Corneliu Marcu și Andreea Miu, foști membri ai Directoratului companiei, revocați printr-o decizie a Consiliului de Supraveghere din iunie 2021. Transelectrica a fost obligată la plata a 1,1 milioane lei.

În luna ianuarie 2024, Jean Valentin Comănescu, fost membru în Consiliul de Supraveghere, a câștigat un proces, valoarea despăgubirii fiind de peste 800 mii lei, plus accesorii, reprezentând compensații pentru faptul că a fost revocat înainte de finalizarea mandatului.

În luna octombrie 2023, Transelectrica a anunțat că Luiza Popescu, fost membru al Consiliului de Supraveghere al companiei, a câștigat la Centrul de Arbitraj de la Viena compensații de 792.132 lei (principal), plus 11.759 lei și 7.011 euro, cu titlu de cheltuieli arbitrale.

În luna august 2023, Ciprian Constantin Dumitru, fost membru al Consiliului de Supraveghere, revocat în 2021, a câștigat la Centrul de Arbitraj de la Viena, obligând compania la plata sumei totale de aproape 2 milioane de lei.

În decembrie 2022, a câștigat Oleg Burlacu, fost membru al Consiliului de Supraveghere, obligând compania la plata sumei de 792.132 lei (principal), la care se adaugă accesorii și cheltuieli de judecată.

În aprilie 2021, a câștigat Cătălin Nițu, fost membru al directoratului, suma de 559.164 lei (principal), plus accesorii și cheltuieli de judecată. Cătălin Nițu nu s-a mulțumit cu atât și aduce din nou Transelectrica în fața Centrului de Arbitraj de la Viena, cerând de data aceasta 2,2 milioane de lei.

Articole similare:

Ultima oră:

Alte articole:

Evenimente recomandate:

„One Step to Infinity. Brâncuși – UNESCO 2024”

Este ziua în care operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu vor fi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Plasare produse:

INFINIT HITS: