Directorul Sucursalei Electrocentrale Rovinari, Laurențiu Ciurel, a demontat, în presa locală, afirmațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, privind înlocuirea cărbunelui din sistemul energetic național cu gaz, fotovoltaice sau minireactoare nucleare. Șeful din CEO se întreabă dacă nu se găsește vreo firmă de avocatură, care să dea în judecată guvernele României pentru că au distrus energia pe cărbune.
- Laurențiu Ciurel: Domnul ministru pomenește de 4000 de MW pe gaz, care ar urmă să inunde piața românească în curând, înlocuind cei 2000 MW pe cărbune trimiși la fier vechi și 700 de MW (probabil), după oprirea grupului 1 de la Cernavodă. Îl anunț pe domnul ministru că, pentru un MW pe cărbune, plătim ca proștii 0,85 certificate de CO2. Pentru un MW pe gaz se plătesc 0,45. Așa că, „poluarea” cu CO2 e tot aia! Am pus ghilimele la „poluare” pentru că, nu știu dacă domnul ministru a învățat la Oxford, dar pe vremea dinozaurilor, când pământul era acoperit 90% cu ferigi și plante, nivelul de CO2 era de 3-10 ori mai mare în atmosferă. Singurul rezultat al înlocuirii cărbunelui cu gaz este scumpirea bruscă a energiei. Un mw/h produs pe gaz costă dublu față de cărbune. Gazul e bun doar pentru echilibrare (vezi OMV-Brazi), dacă ajungi să mergi în bază cu gaz și nu te numeșți Arabia Saudită, e doar din lipsă de neuroni. Iar, la -10 grade, nu mai ai presiune în țeavă.
- Domnul ministru spune că avem potențial de energie regenerabilă pe locul 2 după Spania. E aberant! Astea sunt luate din studiile de fezabilitate de la CEZ, când au făcut parcurile de la Cogealac și Fântânele. Studiile astea nu au avut alt rol decât ca „investitorii” să ia subvenții, acele certificate verzi pe care le găsim toți în facturi. România are 120 de zile însorite pe an, Spania 300. România are 230 km de coastă maritimă (pentru eolian), Spania are 5000. Ce să mai zicem de Franța, Grecia, Portugalia. Dacă vă uitați pe orice site de vreme, o să vedeți că suntem, de fapt, la coadă listei. Dar, nimeni nu e nebun să-și dezechilibreze sistemul energetic în halul în care o facem noi, provocând costuri de echilibrare care au ajuns la 16 mii de lei pentru un MWh. Însă, în România, nu e general SRI, ministru, să nu aibă o codiță băgată într-un parc din ăsta. Iar, orice criză în energie poate însemna o mică avere, rapid.
- Domnul ministru vorbește de SMR-uri, minireactoare nucleare, la Doiceșți, făcute de americani. Tehnologie neaplicabilă în SUA. 400 MW cu 5 MILIARDE DE EURO! ÎN COMPARAȚIE, UN GRUP DE 330 MW PE CĂRBUNE, CASAT, PUTEA FI MODERNIZAT CU 150 MILIOANE DE EURO. Și aș putea continua, dacă ar avea rost. Mă uit la display și văd că importăm 2058 MWh. Total producție eolian 201 MW, fotovoltaic -2!
- Nu se găsește, oare, o firmă de avocați, vreo Șoșoacă, vreun Simion măcar, care să dea în judecată unul din guvernele României, din moment ce ți-ai distrus un mega sector industrial ireversibil, energia pe cărbune, în timp ce tu imporți, zilnic, mii de MWh făcuți tot pe cărbune din Ungaria, Serbia, Bulgaria, Polonia, Germania, Ucraina? Energia noastră fiind perfect curată, iar a unora din exportatori, din afară UE, fiind cu adevărat poluantă. De fapt, statul român favorizează dezvoltarea cărbunelui în afară țării, trimițând proprii angajați la pensie sau în șomaj! Măcar bine că nu mă spune despre stocarea a 5000 MW, o aberație! Chiar dacă domnul ministru ne tot zice că plătim puțin ca și consumatori casnici, pentru că statul are grijă de noi, aș vrea să-i spun (sigur nu știe) că un kil de ardei e 10 lei, un litru de benzină e 8 lei, un kilogram de carne e 30 de lei. Datorită energiei!”.