Alin Munteanu, președintele Cartel Alfa Gorj și lider sindical în CE Oltenia, se teme că mult-așteptatul studiu de adecvanță al Transelectrica va arăta că România nu mai are nevoie de cărbune.
„Și dacă studiul de adecvanță al Transelectrica va spune că nu mai este nevoie de cărbune? Mă tem de acest lucru și admit că până acum nu l-am luat în calcul. Toată lumea așteaptă cu sufletul de la gură studiul de adecvanță, cu gândul că va fi favorabil energiei pe cărbune și va putea fi folosit pentru a prelungi termenele din Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia”, a declarat Munteanu în presa locală.
Un document Transelectrica, apărut în presă la începutul lunii august, a arătat că sectorul energetic al României nu va mai folosi cărbune în 2026.
- “În privința centralelor convenționale, datele colectate de la principalii producători de energie electrică și termică în cogenerare au pus la dispoziția Transelectrica intențiile acestora de retragere definitivă din exploatare sau de retehnologizare a unor grupuri existente, ca urmare a depășirii duratei de viață normate și/sau a neconformării la cerințele de mediu ale Uniunii Europene (Directiva 2010/75/UE), asociate, în unele cazuri, cu înlocuirea acestora cu grupuri noi, mai performante, în principal pe gaze. În total, pe măsura depășirii duratei de viață și de către alte grupuri, în Scenariul de Referință analizat, producătorii intenționează să retragă definitiv din exploatare capacități termo ce însumează peste 2,8 GW în perioada 2024–2033, din care 2,3 GW pe cărbune (lignit și huilă) și 0,5 GW pe hidrocarburi. Această reducere de capacitate va fi compensată prin instalarea de grupuri noi pe gaze naturale, totalizând peste 4,5 GW net, ce includ proiectele cu ciclu combinat CCGT de la Ișalnița și Turceni, prevăzute pentru PIF în 2026, potrivit Planului de restructurare – decarbonare al CE Oltenia, dar și de la Craiova, Iernut (Romgaz), Deva, București (ELCEN) ș.a.” se arăta în documentul respectiv.
