RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

Dolce Vita Ballroom

Evenimente

RECLAMA TA AICI

Contactează echipa de marketing pentru a obține o oferta personalizată


DESIGN & REDESIGN WEBSITE

08:51 Avize pentru încă 2.000 MW de proiecte fotovoltaice

Proiecte noi de producție de energie electrică regenerabilă fotovoltaică ce ar însuma, dacă ar fi finalizate și puse în funcțiune, o putere instalată de 2.000 MW au primit, în iulie, avize tehnice de racordare (ATR) de la operatorul de transport și sistem Transelectrica, arată profit.ro.

  • Cel mai mare, cu o putere de aproape 587 MW, are amplasament în comuna Sălard, din județul Bihor, și cu termen estimat de finalizare la sfârșitul lui 2026. Proiectul necesită construirea unei stații de transformare noi 400 kV. Firma locală dezvoltatoare este controlată în proporții egale, de câte 50% din capital, de o subsidiară românească a companiei austriece specializate în fotovoltaice IB Vogt și de un vehicul juridic belgian al dezvoltatorului de proiecte regenerabile Aukera.
  • Tot în Bihor, dar în comuna Avram Iancu, se are în vedere construirea unui parc fotovoltaic de peste 364 MW, ce necesită și el o stație de transformare nouă 400 kV. Compania dezvoltatoare este controlată de familia omului de afaceri bihorean Aurel-Dorel Ungur. Deadline-ul estimat de punere în funcțiune este 31.12.2028.
  • Un joint-venture între germanii de la BEE Development și austriecii de la Kraftfeld Energy dezvoltă un proiect de centrală fotovoltaică de 370 MW la Oravița, în județul Caraș Severin, ce presupune de asemenea o stație nouă de transformare, 400/110 kV. Proiectul este împărțit formal în 2 componente (de 230 și 140 MW) și se estimează punerea în funcțiune la finalul lui 2029.
  • În Dolj, un vehicul investițional al dezvoltatorului austriaco-german de parcuri fotovoltaice CCE Holding, susținut de fondul de pensii al landului german Turingia și de fondul de investiții francez Omnes Capital (fostul Crédit Agricole Private Equity), pregătește un proiect fotovoltaic de aproape 348 MW, cu amplasament în comuna Măceșu. Data estimată de punere în funcțiune este 31 decembrie 2026.
  • Un alt proiect fotovoltaic nou este unul de aproape 197 MW avut în vedere în comuna Reci, din județul Covasna, de către o firmă controlată de Maria Moldovan. Proiectul are termen estimat de punere în funcțiune la sfârșitul lui 2026 și necesită construirea unei noi stații de transformare 400 kV.

Potrivit unei analize a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), la 1 martie 2024, 878 de proiecte regenerabile, cu putere însumată de peste 34.000 MW, aveau ATR valabil. Din acestea, însă, numai 77 (mai puțin de 10%), cu putere cumulată de 1.845 MW (cam 5%), avansaseră până aproape de startul lucrărilor de construire.

Articole similare:

Ultima oră:

Alte articole:

Evenimente recomandate:

„One Step to Infinity. Brâncuși – UNESCO 2024”

Este ziua în care operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu vor fi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Plasare produse:

INFINIT HITS: