Liderii sindicali din minerit se întâlnesc, după primul tur al alegerilor prezidențiale, în jurul datei de 27 noiembrie, cu premierul Marcel Ciolacu. La un post local de televiziune, au explicat cu ce revendicări vor veni în fața șefului guvernului.
Memorandumul prin care Complexul Energetic Oltenia să fie scutit de la măsurile de austeritate, decalarea termenelor de închidere a mineritului, venituri de completare pe 4 ani, contracte pe perioadă nedeterminată pentru cei 1800 de angajați, sunt câteva dintre solicitări.
- Gabriel Căldărușe, președinte Sindicatul Mine Energie Oltenia: „Noi ne dorim ca, la această întâlnire cu premierul, să participe ministrul Energiei și ministrul Muncii pentru că ne dorim venituri de completare pe 4 ani. La ora actuală, avem 2 ani. Ne dorim să solicităm 4. Când s-a dat acel act administrativ, compania nu era în această situație. Acum, datele problemei s-au schimbat și, pentru o plasă de siguranță, și angajații trebuie să beneficieze de venituri de completare pe 4 ani. Stă în apanajul Guvernului această problemă. Decalarea termenelor din planul de restructurare e vitală. Știm că nu se face peste noapte, dar să fie realizabilă. Nu să fim plimbați dintr-o parte în alta încă zece luni. Ne dorim angajarea celor 1.800 de salariați pe durată nedeterminată. Fără ei, această companie ar întâmpina dificultăți majore în funcționare. E nevoie de energie și fără CEO, sistemul energetic ar intra în colaps.”
- Jan Popescu, președinte executiv SMEO: „Lista de revendicări o știm cu toții. Sunt o seamă de probleme pe care mișcarea sindicală din CEO le-a identificat și, așa cum am purtat discuții cu domnul ministru al Energiei și cu domnul Ion Iordache din PNL, la fel transmitem același mesaj domnului Ciolacu. Solicităm lucruri simple. Nu vrem lucruri mari și grele. Pe primul plan vrem să fie pusă România. Odată cu decalarea termenelor pentru închiderea mineritului, sunt convins că și viața locuitorilor din Gorj și a întregii țări va fi mai ușoară. Odată cu introducerea unui grup, două sau trei grupuri pe cărbune de la CEO și prețul va scădea. Nu inventăm apa caldă, sunt lucruri la care alte state au găsit rezolvare. Primordială e decalarea termenelor de închidere a capacităților pe cărbune. Obligatoriu și aceste contracte pentru copiii din minerit vor fi încheiate pe durată nedeterminată. Trebuie să găsim răspunsuri la aceste întrebări și rezolvarea acestor probleme. Ar exista riscul ca veniturile noastre să scadă prin reducerea tichetelor de masă și de vacanță. Se lucrează la acest memorandum. Suntem obligați să purtăm discuții cu premierul, pentru că aceasta e o decizie politică și doar premierul poate să decidă acest lucru. Anul trecut, ne-a ajutat, sperăm să ne ajute și în acest an. Și pentru anul 2025, minerii și energeticienii trebuie să nu aibă veniturile diminuate. Dimpotrivă, trebuie să mai crească.”