În 2022, în ciuda izbucnirii războiului din Ucraina, România s-a obligat prin lege să retragă din funcţiune toate centralele de energie pe cărbuni şi tot prin lege şi-a interzis această activitate din 2032. Într-un imens vid de strategie, această acţiune a avut loc în contextul în care punerile în funcţiune de unităţi noi nu au fost obligatorii. Dacă, în 2012, România avea o putere netă în centralele pe cărbuni de 5.348 MW, în aprilie 2024 ajunsese la sub 1.900 MW. Aceştia sunt însă megawaţii care au salvat sistemul energetic, dar de care România nu ştia cum să scape mai repede, intonând refrenul decarbonizării europene. Acum toţi vorbesc de reporniri. ZF a scris în mai multe rânduri despre nonsensul de a închide centrale fără a pune mai întâi ceva în loc, dar abia acum autorităţile par a înţelege, la nivel declarativ cel puţin, gravitatea situaţiei în care a ajuns sistemul energetic local.
Datele Transelectrica centralizate de ZF, arată că în perioada 2012-2024 România a închis 3.542 MW în centrale pe cărbuni. Astfel, de la o capacitate de 5.348 MW la nivelul anului 2012, România a ajuns în aprilie anul acesta la numai 1.896 MW, o dramă. Dar asta nu a fost totul. De la o putere de 3.595 MW în centrale pe gaze, România a ajuns anul acesta tot în aprilie, la numai 1.754 MW. În total, în perioada analizată România a închis 5.293 MW de capacitate instalată şi a pus în loc 3.000 MW de eoliene şi 1.600 MW de solare. Practic, România a închis mai multă capacitate decât a pus în loc, iar ce este de subliniat este că a închis capacitate care livra în bandă, adică în mod continuu, şi care era alimentată cu resurse locale. În schimb, a sprijinit regenerabile cu factor de producţie de 25%, făcute cu echipamente importate.
Dar asta nu a fost tot, pentru că România a ţinut să scoată practic în afara legii sectorul de producţie de energie pe bază de cărbune.
„Capacitatea instalată disponibilă de producere a energiei electrice pe bază de lignit şi huilă va fi scoasă din exploatare treptat până cel târziu la 31 decembrie 2032. Executarea lucrărilor de siguranţă, a lucrărilor de închidere şi de ecologizare a carierelor şi minelor se finalizează până la aceeaşi dată“, se arată în legea pentru aprobarea OUG 108/2022.
Totodată, a fost interzisă punerea în funcţiune a unor capacităţi pe lignit după 2032. Ceea ce este imposibil de înţeles este luarea acestei decizii, de dragul decarbonizătii, exact în anul în care a izbucnit războiul din Ucraina, 2022, an în care toate statele şi-au securizat activele energetice. Acum, România caută fiecare megawatt pe care îl are pentru a-i da drumul pentru că a descoperit pe propria piele greşeala de neiertat pe care a făcut-o, aceea de a închide unităţi, niciuna construită după 1990, fără a pune nimic în loc. (sursa: Ziarul Financiar)