Poliția Română avertizează asupra unei noi metode de fraudă folosită pe Whatsapp, prin care persoane cu intenții rău voitoare contactează utilizatori ai acestui serviciu, pretinzând că sunt prieteni, membri ai familiei sau chiar reprezentanți ai unor instituții, iar, apoi, preiau controlul asupra contului celui înșelat și-l folosesc cu scopul de a înșela alte persoane sau cu alte scopuri.
- „Persoanele rău voitoare vor solicita un cod de verificare pe care l-ați primit prin SMS, invocând diverse motive (precum o „eroare tehnică” sau „necesitatea urgentă de ajutor”). După ce le furnizați codul, aceștia pot prelua controlul asupra contului dumneavoastră de WhatsApp și îl pot utiliza pentru a înșela alte persoane sau pentru alte scopuri”, informează Poliiția Română.
La data de 14 februarie, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată de către o femeie de 66 ani, din oraș, că în 11 februarie a fost înșelată de persoane necunoscute cu suma de 3.843 lei. Audiată de polițiști, femeia a relatat că în acea zi a primit un mesaj scris de tip SMS pe numărul său de apel cu următorul conținut: ”Bună mama, telefonul meu este stricat, poți salva numărul ăsta și să îmi dai, te rog, un mesaj pe Whatsapp. Acesta este noul meu număr”.
- „Crezând că mesajul a fost expediat de fiica sa, persoana vătămată a salvat numărul menționat în cuprinsul textului, după care a inițiat o convestație de tip schimb de mesaje prin intermediul aplicației Whatsapp. La un moment dat, așa-zisa fiică, sub pretexul să are nevoie să-și cumpere un telefon mobil, i-a solicitat persoanei vătămate să-i transfere prin virament bancar online suma de 3.843 lei într-un cont indicat. Femeia, de 66 de ani, a acceptat și, urmând indicațiile persoanei necunoscute, a efectuat tranzacția. Accesând din nou aplicația Whatsapp, în 13 februarie, persoana vătămată a constatat că toate mesajele primite de la numărul cu care corespondase au fost șterse. Atunci a realizat că a fost victima unei infracțiuni de înșelăciune. Conform mențiunilor din istoricul tranzacțiilor efectuate, la data de 11.02.2025 contul deținut de partea vătămată a fost debitat cu suma de 3.843 lei”, arată polițiștii.
- „Nu divulgați niciodată coduri de verificare WhatsApp. Acestea sunt folosite pentru a securiza contul dumneavoastră, iar furnizarea lor poate permite infractorilor să preia controlul contului. Verificați întotdeauna identitatea persoanei care vă contactează. Dacă primiți cereri neobișnuite sau urgente, apelați direct persoana respectivă pentru a confirma autenticitatea mesajului. Activați autentificarea în doi pași pe WhatsApp. Aceasta adaugă un nivel suplimentar de securitate și previne accesul neautorizat la contul dumneavoastră, chiar dacă cineva obține codul de verificare. Nu dați curs cererilor financiare sau promisiunilor suspecte. Escrocii pot încerca să vă convingă să faceți plăți rapide sau să trimiteți bani sub pretexte false. Educați-vă familia și prietenii. Informați-i despre această metodă de fraudă pentru a preveni alte incidente”, sunt sfaturile polițiștilor.