Credincioșii ortodocși îi sărbătoresc, pe 8 noiembrie, pe Sfinții Mihail și Gavriil. Ziua este cunoscută și ca sărbătoarea Arhanghelilor Mihail și Gavriil. Aproape 1,5 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica, arată datele furnizate de Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor din cadrul Ministerul Afacerilor Interne.
Arhanghelii sunt reprezentări mitice aparținând calendarului popular, iar Arhanghelii Mihail și Gavriil din calendarul ortodox sunt celebrați în data de 8 noiembrie.
Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să îi vestească taina cea mai mare a întrupării Domnului și tot el a adus drepților Ioachim și Ana vestea zămislirii Maicii Domnului.
În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat decât Arhanghelul Gavriil. El poartă, uneori, cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului și veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască.
Arhanghelii, în viziunea populară, asistă și la Judecata de apoi, sunt patronii casei, ard păcatele acumulate de patimile omenești firești și purifică, prin post, conștiințele.
Obiceiuri și tradiții de Sf. Mihail și Gavriil
În zonele montane, în care Arhanghelii erau celebrați și ca patroni ai oilor, stăpânii animalelor făceau o turtă mare din mălai, numită ”turta arieților”, care era considerată a fi purtătoare de fecunditate. Această turtă se arunca în dimineața zilei de 8 noiembrie în târla oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Dacă turta cădea cu fața în sus, era semn încurajator și de bucurie în rândul ciobanilor, considerându-se că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cădea cu fața în jos era supărare în sate.
De asemenea, în 8 noiembrie se fac pomeni și praznice pentru cei morți, iar în biserici, fiecare creștin aprinde câte o lumânare ca să aibă asigurată lumina de veci.
Ziua Sf. Mihail și Gavriil este ultima mare sărbătoare dinainte de a intra în Postul Crăciunului (14 noiembrie), iar în sâmbăta dinainte sărbătorii se fac praznice pentru sufletul morților, zi cunoscută și ca ”Sâmbăta morților” sau ”Moșii de Toamnă”. Pomenile date pentru morți, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc ”Moșii de Arhangheli”, iar fiecare om trebuie să aprindă o lumânare, care îi va fi ”lumina de veci” în lumea de dincolo. De asemenea, se aprind lumânări atât pentru cei încă în viață, cât și pentru cei care au murit fără lumânare, potrivit crestinortodox.ro.
Bărbaţii care îşi sărbătoresc onomastica la această sărbătoare au primit la botez nume precum: Gabi – 4.084, Găbiţă – 102, Gabriel – 330.276, Gavriil – 270, Gavril – 16.471, Gavrilă – 5.804, Michi – 90, Mihai – 367.975, Mihail – 61.024, Mihăilă – 621, Mihăiţă – 29.251, Mihalache – 1.325, Mihalcea – 62, Mihnea – 11.652, Mihu – 65, Mişa – 53, Mişu – 1.096. În total, sunt 830.221 de bărbaţi care serbează această onomastică.
În ceea ce priveşte femeile, sunt întâlnite cel mai des numele: Gabi – 3.406, Găbiţa – 183, Gabriela – 256.580, Gavrila – 8, Michi – 12, Mihaela – 367.653, Mihaiela – 6.462, Mihaila – 764, Mihăiţa – 546, Mişa – 19, în total fiind 635.633 de sărbătorite.