Trei bărbați suspectați că sunt implicați în jaful comis la Muzeul Drents din Assen au fost arestați, miercuri, în provincia Noord Holland, a transmis publicaţia olandeză De Telegraaf. Informația a fost, ulterior, confirmată de poliție. Un al patrulea suspect este încă dat în urmărire de polițiștii olandezi.
La scurt timp după anunțul oficial al poliției olandeze, reprezentanții Poliției Române au susținut o conferință de presă, în care au anunțat că au primit ultimele informațiile de la omologii lor din Olanda. Oficialii români au precizat că niciuna din cele trei persoane arestate în Olanda, în cazul furtului din tezaur, nu este cetățean român.
Poliția din Noord Holland a explicat, pentru cotidianul De Telegraaf din Olanda, că arestările au avut loc în localitatea Heerhugowaard, la nord de Amsterdam. Sursele publicației olandeze nu au precizat dacă artefactele furate au fost sau nu recuperate.
Într-o actualizare ulterioară, muzeul olandez a comunicat presei că obiectele de tezaur nu au revenit în posesia sa, fără să fie clar dacă asta înseamnă că nu au fost descoperite la cei arestați sau doar că încă nu au revenit la muzeu.
„Suntem foarte încântați de știrea dătătoare de speranță legate de arestările din Noord Holland. Avem un mare respect pentru instituțiile implicate care gestionează acest caz teribil atât de eficient și așteptăm cu nerăbdare evoluțiile viitoare. Înapoierea în siguranță a artefactelor furate ar fi un pas viitor fantastic pentru toți cei implicați. Nu doar pentru noi, ci în special pentru poporul român”, se arată în comunicat.
După reținerea celor trei suspecți, a reacționat și premierul Marcel Ciolacu, printr-o postare pe X: „Salut anunțul poliției olandeze care investighează furtul obiectelor românești de patrimoniu din Muzeul Drents că trei suspecți au fost arestați. Un prima pas bun, trebuie să rămânem concentrați și să continuăm să colaborăm îndeaproape cu autoritățile olandeze până când prețioasele obiecte de patrimoniu vor fi recuperate și returnate în siguranță în România”.
Poliția olandeză a alcătuit o echipă specială care este pe urmele hoților, care au pătruns, sâmbătă dimineața, în Muzeul Drentse din Assen și au furat patru piese valoroase din tezaurul dacic al României expus în muzeu. Autoritățile olandeze au luat anterior în calcul o ipoteză în care hoții ar fi fost patru la număr, nu doar cei trei ce apar pe filmări, și că printre aceștia e posibil să fi fost români implicați.
Surse citate de ziarul olandez De Telegraaf spuneau că analiza imaginilor camerelor de luat vederi din muzeu și cercetările suplimentare privind mișcările suspecte ale vizitatorilor au furnizat anchetatorilor „informații interesante”. Spre exemplu, poliția știe mai multe informații despre mișcările celor trei hoți după ce au schimbat modul de transport sub un viaduct al drumului N33 în apropiere de Rolde. Poliția presupunea că autorii furtului au fugit în Germania, dar nu dorește în mod oficial să ofere detalii despre anchetă.
De Telegraaf spune că aproximativ 35 de polițiști lucrează la dosarul furtului de la expoziția Dacia, de unde, pe lângă trei brățări de aur, a fost furat și celebrul coif de aur de la Coțofenești.